O tej porze roku kapusta nadaje się idealnie do serwowania
jej w postaci surówki.
Delikatnie chrupiąca, aromatyczna, lekko słodka - co tu dużo mówić po prostu pyszna! Zajadamy się nią póki sezon trwa ... :)
jej w postaci surówki.
Delikatnie chrupiąca, aromatyczna, lekko słodka - co tu dużo mówić po prostu pyszna! Zajadamy się nią póki sezon trwa ... :)
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 mała puszka kukurydzy (200g)
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 mała cebula
- szczypiorek
- cukier
- sok z cytryny
- sól
- 1 łyżka majonezu
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy cienko, lekko solimy, ugniatamy rękoma i odstawiamy na ok 20 minut. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, kukurydzę odcedzamy, szczypior kroimy. Ogórka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku: sokiem z cytryny, odrobina cukru oraz majonezem. Mieszamy, chłodzimy w lodówce przed podaniem.