Kapusta stożkowa.
Pyszna i stosunkowo mało znana odmiana białej kapusty.
Ma bardziej kruche i soczyste liście, lekki słodkawy smak i rewelacyjnie sprawdza się we wszystkich warzywnych surówkach. W UK odmiana jest bardzo popularna, można znaleźć ją w każdym większym markecie, niestety nie wiem jak z popularnością tej pysznej kapusty w Polsce. W każdym razie jeśli uda Wam się taką kapustę kupić - polecam gorąco.
I zachęcam do zrobienia z niej pysznej surówki .
- 1 młoda kapusta stożkowa
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 mała cebulka
- 3-4 rzodkiewki
- koperek
- olej
- sól
- cukier
- sok z cytryny
Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno nożem. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 minut. Marchewkę, seler, rzodkiewkę ścieramy na tarce na oczkach. Mieszamy z kapustą. Skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy do smaku solą, szczyptą cukru. Posypujemy dużą ilością posiekanego koperku, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 20-30 minut, aby wszystkie smaki wzajemnie się "przegryzły".