Bardzo lubię takie odgrzebywane stare i proste przepisy, które już niestety pomału wypierane są z większości kuchni przez inne, bardziej "modne" potrawy.
Pozwalają mi one na powrót do przeszłości, do domu rodzinnego, do czasów szkolnych ...
Takim właśnie przepisem są jajka w sosie koperkowym (chrzanowym lub musztardowym) - bardzo lubiany przeze mnie obiadek a nie gotowany uuuu... :( pewnie z lat kilkanaście!
Ogłaszam więc wielkie comeback tej prostej ale jakże pysznej potrawy!
Składniki na sos:
- bulion (ew. kostka rosołowa)
- 2 łyżeczki masła
- łyżeczka mąki
- śmietana 18%
- sól
- pieprz
- koperek
4 jajka (na 2 osoby)
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy masło i posiekany drobno koperek. Mąkę mieszamy ze śmietaną, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami ciepłego wywaru.Wlewamy na gotujący się bulion ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka kroimy na połówki lub ósemki i polewamy ciepłym sosem. Serwujemy z ziemniakami i ulubioną surówką.