Dziś zapraszam na danie, które przypomina klasyczne łazanki z kapustą. Zmieniłam tylko gatunek makaronu (osobiście nie przepadam za łazankami) i wzbogaciłam je o boczek i odrobinę czosnku.
Prosto, szybko, tanio i oczywiście smacznie 😎
Składniki:
- op. makaronu rurki
- 200 g pieczarek
- 300 g kiszonej kapusty
- 300 g chudego wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Kapustę kroimy drobniej, zalewamy wodą, lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz boczek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy, aż ew. woda z pieczarek odparuje. W dużym garnku mieszamy ugotowany makaron, kapustę kiszoną oraz zawartość naszej patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.