Młoda kapusta z kiełbaską to rzecz, którą mogłabym jeść i jeść i ...
jeść ❤ Czekam na to danie dosłownie cały rok.
jeść ❤ Czekam na to danie dosłownie cały rok.
U-wiel-biam!
Na ciepło - jako dodatek do obiadu, ale też kiedy już ostygnie i jest chłodna. Przepis jest dziecinnie prosty, a cały sukces tkwi w odpowiednim doprawieniu, i koniecznie dodaniu duuużej ilości świeżego koperku 😊
Składniki:
- główka młodej kapusty
- kawałek chudej wędliny
- 2 małe cebule
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet
- koper
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości ok 15 minut (tak, aby nie była rozgotowana). Odcedzamy. W tym czasie na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, kiedy staną się szkliste dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki dowolną wędlinę. Podsmażamy całość dość mocno, po czym przekładamy do ugotowanej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu najlepiej winnego. Dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku i ... voila! - pyszna młoda kapusta z dodatkiem kiełbaski gotowa! :)