Ponieważ bardzo lubimy kaszankę, kombinuję z niej różne dania 😎 Tak więc jej miłośnicy znajdą na moim blogu sporo przepisów z jej dodatkiem. Tym razem kaszanką napchałam bułkę hamburgerową. Zapieczona, chrupiąca bułka + smaczne wnętrze oznacza tylko jedno 😋 - to była pyszna obiadokolacja.
Prosto, smacznie i troche inaczej niż zwykle.
PS. Przez ułożenie cebuli moja buła na jednej z grup kulinarnych zyskała nazwę "Audi buła" 😂
Składniki: na 2 duże porcje
- 2 dowolne bułki ( u mnie hamburgerowe z sezamem, fajnie nadają się do zapiekania)
- 3 szt dobrej jakości kaszanki
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
oraz
- kapusta kiszona
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
Dodatkowo: starta mozzarella lub inny dobrze topiący się ser
Wykonanie:
Na rozgrzanym smalcu/oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy obraną wcześniej kaszankę, przyprawy i smażymy całość, aż wszystko nam się ładnie połączy.
Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli. Gotujemy do miękkości.
Z bułki ścinamy górę, wyjmujemy miękki środek, nakładamy po jednej stronie kaszankę, po drugiej kiszoną kapustę, i krążki cebuli. Całość posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy do rozpuszczenia się sera.