Donat/donut/doughnuts - brzmi różnie, ale oznacza zawsze to samo 😎 pysznego pączka z dziurką.
Piekłam już duże donaty drożdżowe, które wycinałam kubkiem, piekłam mini donaty w elektrycznej maszynce, a tym razem upiekłam je w specjalnej foremce do średniej wielkości donatów. Przepis zaczerpnęłam ze strony Gotuj z cukiereczkiem. Jest idealny! Donaty są mięciutkie, przepis baaardzo prosty i szybki do wykonania. Dodatkową zaletą wypieku donatów w takiej formie jest to, że są idealnie równe i zachowują fajnie kształt. "Ubranko" dla moich donatów to tylko jedna w tysięcy możliwości przyozdobienia wypieków. Możemy je zwyczajnie posypać cukrem pudrem, polać kolorową polewą czy lukrem no i ozdobić też na wiele sposobów. Szczególną frajdę ze zdobienia będą miały dzieci 😉 Myślę, że teraz jak już dorobiłam się foremki, będę podrzucała Wam rózne wersje tych małych pyszności 😍
Składniki: na 24 szt donatów o średnicy 7 cm.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- ¾ szklanki maślanki
- 2 łyżki masła
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W jednej misce umieszczamy suche produkty czyli: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, a w drugiej mokre: maślankę, rozpuszczone, letnie masło, roztrzepane jajka i aromat. Zawartość każdej z miski mieszamy, a nastepnie dodajemy mokre składniki do suchych. Mieszamy różgą do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia smarujemy przy użyciu pęczelka odrobiną oleju. W każdy otwór nakładamy ciasta do 2/3 wysokości. Najlepiej zrobimy to przy użyciu worka cukierniczego z odciętą końcówką (ale mała łyżeczka też da radę). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 10-12 min do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone - dekorujemy.
U mnie dekoracja z polewy z białej czekolady:
- 120 g białej czekolady
- 50 g masła
- 40 ml śmietanki 30%
Śmietankę rozgrzewamy, dodajemy masło. Kiedy sie rozpuści, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Lekko studzimy. Każdego donata zanurzamy z jednej strony do połowy w polewie i posypujemy ozdobami.