Małe, puchate kuleczki.
Lubiane tak samo przez dzieci jak i przez dorosłych ... w aksamitnym sosie pomidorowym. Cóż chcieć więcej? Powiem krótko. Niebo w gębie!
Składniki:
- 1kg mięsa od szynki
- 2 jaja
- 3-4 czubate łyżki kaszki manny
- sól, pieprz
- papryka słodka
- 1 cebula
- bulion
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gęsty przecier pomidorowy
- śmietanka
- koperek
Wykonanie:
Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną. Całość wyrabiamy dokładnie. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotujący się bulion z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Gotujemy ok 1/2 h na małym ogniu, po czym dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia redukując ilość sosu. Doprawiamy sosik do smaku (wg uznania), i dodajemy zahartowaną osobno słodką śmietankę. Posypujemy obficie koperkiem.
Podajemy z ziemniaczkami albo jak często u mnie bywa z kopytkami.