Dobra na zimno do kanapek (można wtedy z czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem 😉) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie.
Oczywiście do przygotowania pieczeni możemy wykorzystać dowolne mięso mielone, ale z karkówki pieczeń wychodzi wyjątkowo pyszna 👌
Oczywiście do przygotowania pieczeni możemy wykorzystać dowolne mięso mielone, ale z karkówki pieczeń wychodzi wyjątkowo pyszna 👌
- 1kg mięsa mielonego z karkówki
- 2 kajzerki
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- 4 całe jaja
- sól, pieprz
- majeranek
- szklanka bulionu warzywnego
- olej do posmarowania wierzchu pieczeni
Wykonanie:
Bułki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Foremkę podłużną wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną, wyrównać, a wierzch posmarować olejem.
Piec ok. 1h w temp.180st