Szukaj na blogu

wtorek, 29 lipca 2025

TRUSKAWKOWIEC. CZYLI CIASTO POTR脫JNIE TRUSKAWKOWE

Zawsze mam problem z wymy艣laniem nazw ciast 馃槀 Staram si臋 nazw膮 nawi膮zywa膰 do sk艂adnik贸w, bo to wydaje mi si臋 w miar臋 logiczne. Ostatnio widzia艂am gdzie艣 ciasto o nazwie  "zbuntowana Afrodyta" 馃槀 I patrz膮c na nie, zastanawia艂am si臋 co autor mia艂 na my艣li nazywaj膮c tak, zwyk艂e ucierane ciasto 馃槑 Ale ... jego ciasto - jego prawo do nazwy. 
Moje dziesiejsze -  nawi膮zuje do smaku i aromatu truskawek.
Truskawkowiec to nic innego jak warstwa (dolna) budyniowa ugotowana na truskawkowym soku "Kubu艣", warstwa truskawek z galaretk膮, i na g贸rze truskawkowa warstwa z mleka skondensowanego i galaretek. Ciasto (a mo偶e bardziej deser? 馃槈) mega truskawkowe czyli dla tych, kt贸rzy uwielbiaj膮 te pyszne owoce 馃崜馃崜馃崜
Proste do wykonania, mimo, 偶e warstwowe, i najd艂u偶sz膮 czynno艣ci膮 jest tutaj ch艂odzenie w lod贸wce poszczeg贸lnych warstw 馃槅




Sk艂adniki: (foremka 24 cm x 24 cm)

ok 100-150 g ma艣lanych herbatnik贸w, kt贸rymi wyk艂adamy sp贸d blaszki.

Na warstw臋 truskawkow膮:
  • 850 ml napoju Kubu艣 z truskawk膮
  • 5 艂y偶ek cukru
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 100 g mas艂a

W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie. Pozosta艂y sok wlewamy do garnuszka, dodajemy mas艂o i cukier. Zagotowujemy. Na gotuj膮cy si臋 sok wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy 2-3 minuty stale mieszaj膮c, a偶 do zg臋stnienia. Ugotowany budy艅 lekko studzimy i wylewamy herbatniki. Wyr贸wnujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Warstwa truskawek z galaretk膮:

  • ok 500 g pokrojonych na kawa艂ki truskawek
  • 2 galaretki rozpuszczone w 600 ml gor膮cej wody

Pokrojone truskawki wyk艂adamy na wystudzon膮 truskawkow膮 warstw臋 ciasta. Zalewamy t臋偶ej膮c膮 galaretk膮. Wstawiamy do lod贸wki do zastygni臋cia. 

Warstwa pianki truskawkowej:

  • 200 ml mleka skondensowanego nies艂odzonego
  • 400 ml gor膮cej wody 
  • 2 galaretki truskawkowe 

Galaretki umieszczamy w miseczce. Zalewamy 400 ml gor膮cej wody. Mieszamy dok艂adnie i odstawiamy do przestygni臋cia. Skondensowane mleko wlewamy do du偶ego naczynia i ubijamy mikserem, a偶 powstanie pianka (wystarczy chwila). Do powsta艂ej pianki dodajemy t臋偶ej膮c膮 galaretk臋. Ubijamy ca艂o艣膰 tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Otrzyman膮 mas臋 wylewamy na warstw臋 truskawek z galaretk膮.Wstawiamy do lod贸wki do zastygni臋cia. 








2 komentarze:

  1. Helenko mam ten sam problem czyli nie umiem wymy艣li膰 chwytliwej nazwy ciast. Nie jestem zbyt kreatywna..
    Tw贸j deser podoba mi si臋 niesamowicie i trzeba przyzna膰 偶e nazwa bardzo adekwatna. A fili偶anki Ci zazdraszczam bo jest mega cudna 馃槝
    Wszystkiego dobrego 馃檪

    OdpowiedzUsu艅
  2. Monia, to w takim razie witaj w klubie 馃檪馃檪 Pocieszy艂a艣 mnie, 偶e z tymi nazewnictwem jeszcze kto艣 ma k艂opot :-))) Buziaki!

    OdpowiedzUsu艅

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF