Szukaj na blogu

wtorek, 14 stycznia 2025

KRUCHO-MAŚLANE KWIATKI

Proste ciasteczka z mojej ulubionej mąki krupczatki, która jest zdecydowanym faworytem do tego typu kruchych wypieków. Oprócz tego, że ciastka są pyszne, kruche i maślane fajnie również wyglądają - co cieszy oko 😍 Ciastka muszą być upieczone z dodatkiem prawdziwego masła o zawartości min.82% tłuszczu, i nie polecam stosowania do ich wypieku margaryny. To właśnie masło, mąka krupczatka i odpowiednie schodzenie ciasta są gwarancją, że ciasteczka będą rozpływały się w ustach 👍😍 Zaznaczę jeszcze, że ciastka nie są mocno słodkie, więc jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki możecie zwiększyć trochę ilość cukru pudru.
Składniki: na 25 ciastek 
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (min 82% tłuszczu, nie margaryna)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
Wykonanie:


W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło posiekane na kawałki oraz mąkę i śmietanę. Kiedy wszystkie składniki połączą się ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.  Wyrobione ciasto  - podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, drugą zostawić jasną. Zagnieść. Uformować 2 kule, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na min 2 godziny. Takie kruche ciasto możemy przygotować sobie spokojnie poprzedniego dnia, a kolejnego już tylko wykończyć i upiec. Po schłodzeniu ciasta w lodówce każdą część rozwałkować na prostokąt. Pociąć na cienkie paski wzdłuż krótszego boku. Następnie pasek jasnego ciasta, skręcić z paskiem ciemnego ciasta i utworzyć kółko - jak na zdjęciu poniżej.


 
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15 minut. 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF