Lekka i smaczna sałatka, z dużą dawką białka (kurczak, fasola).
Sałatka zawiera wszystko co lubię: chudego kurczaka, czerwoną fasolę, pekinkę no i mój ukochany seler naciowy.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy 400 g (lub 1 mała puszka 200g)
- paczka (100g) ziaren słonecznika
- mała kapusta pekińska
- 2 łodygi selera naciowego
- majonez
- łyżka jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- koperek
Wykonanie:
Pierś gotujemy z przyprawami, lub wykorzystujemy mięso od gotowania rosołu, studzimy, kroimy w sporą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni - studzimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pekinkę kroimy i seler naciowy kroimy w kostkę.
Przygotowujemy sos:
Jogurt mieszamy z majonezem. Nie podaje proporcji, bo to zależy od tego, czego przeważającą ilość lubimy w sałatce: czy majonezu czy jogurtu. Ja dodaję jogurt, żeby "przełamać" ciężkość samego majonezu i nadać sałatkom lekkości. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z sosem. Solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy dużą ilość świeżo posiekanego koperku.
Sosem zalewamy sałatkę, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 1h do lodówki.