Dania z piekarnika robię ostatnio często ..., a nawet bardzo często od kiedy mam w kuchni znienawidzoną indukcję 😠 Niestety nic i nikt nie jest mnie w stanie do niej przekonać ... Nie lubię, i nie pasuje mi pod wieloma względami. Tak więc smażenie ryb przeniosłam z patelni do piekarnika 😉 Zdrowiej - chociaż taki pożytek. Ryb jemy dużo, więc wciąż poszukuję nowych przepisów, żeby nie było zbyt monotonnie. I tym sposobem wpadłam na przepis pieczonej ryby z chrupiącą panierką. Mojego dorsza przyrządziłam bardzo podobnie. Pyszne, soczyste kawałki mojej ulubionej ryby, a na górze chrupiąca posypka. O maamo jakie to było dobre! 😍
Składniki:
- ok 700 g dorsza (lub innej ryby)
- sól
- biały pieprz
- majeranek
- koperek
- 3-4 łyżki roztopionego masła
Wymieszać ze sobą:
- 1/2 szkl bułki tartej
- 1/2 szkl startego parmezanu lub innego twardego sera ( u mnie ser Jantar)
- 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Jeśli mam rybę mrożoną, zawsze wcześniej odmrażam ją. Najlepszym sposobem jest przełożenie jej wieczorem na sitko lub durszlak i zostawienie w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dokładnie osuszam ją ręcznikiem papierowym. Odmrożona w ten sposób ryba nie ma wcale wody i jest gotowa do obróbki. Smaruję ją przy pomocy pędzelka roztopionym masłem. Posypuję z wszystkich stron przyprawami: solą, pieprzem białym albo cytrynowym, majerankiem i koperkiem.
Na górę każdego kawałka ryby wykładamy posypkę z bułki i sera. Lekko ją przyciskamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 15 minut (czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszego fileta).