Kolejna odsłona ulubionych chyba przez wszystkich muffinek. Ulubionych - pewnie ze względu na prostotę, szybkość wykonania, niezawodność i mozliwość kombinacji smakowych 😊
Bo z muffinkami można kombinować do woli i wzbogacać ich zmak czym tylko dusza zapragnie! I zawsze będzie pysznie!
Moje wilgotne, czekoladowe muffinki wzbogaciłam dziś otartą skórą pomarańczy i białą czekoladą 💗
Składniki: (na ok. 8-10 -12 szt, w zależności od wielkości naszych papilotek)
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szkl. cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
- kostki białej czekolady, tyle ile muffinek
- skórka otarta z jednej sparzonej dużej pomarańczy
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej mokre: jajka, olej, mleko. Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi, dodajemy startą skórkę pomarańczową i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 3/4 wysokości), i wciskamy kostkę czekolady. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st, na około 25 minut.