Zapraszam dziś na moja wersję sałatki śledziowej. Wiadomo, że do takiej sałatki każdy dodaje swoje ulubione produkty, i pod własny smak ją komponuje.
Ja zawsze słoność matiasów przełamuję lekką słodyczą ogórków konserwowych i kukurydzy.
Fajnie podkręca też smak dodanie do niej małego jabłka 👍 No i oczywiście ziemniaki .... które są przecież nieodzownym składnikiem chyba każdej sałatki śledziowej 😉
taka sałatka pięknie wygląda ułożona warstwowo np. w szklanej misce ...
ale ja zdecydowanie wolę "wymerdane" sałatki 😋 niż artystycznie ułożone piramidy na potrzeby pięknego zdjęcia.
Także moja sałatka "niewyględna" ale za to jaaaaaka dobra!
taka sałatka pięknie wygląda ułożona warstwowo np. w szklanej misce ...
ale ja zdecydowanie wolę "wymerdane" sałatki 😋 niż artystycznie ułożone piramidy na potrzeby pięknego zdjęcia.
Także moja sałatka "niewyględna" ale za to jaaaaaka dobra!
Składniki:
- kilka płatów mięsistych matiasów
- 2 ziemniaki
- 1 małe jabłko
- kukurydza konserwowa
- groszek konserwowy
- 2-3 konserwowe ogórki
- majonez
- musztarda
- sól
- pieprz
- zielenina
Wykonanie:
Śledzie moczyć w zimnej wodzie ok. 3-4 godziny. Po wymoczeniu pokroić w kostkę lub paski. Ziemniaki obrać i ugotować, pokroić w dużą kostkę. Ogórki konserwowe w mniejszą. Cebulę i jabłko pokroić dość drobno. Kukurydzę i groszek odcedzić. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Dodac majonez, odrobinę musztardy, pieprz, ew. sól i posiekaną zieleninę. Ponownie wymieszać i schłodzić w lodówce.