Szukaj na blogu

środa, 8 października 2025

DROBIOWO-WIEPRZOWE PULPETY W SOSIE MOCNO WARZYWNYM

Jeśli lubisz domowe obiady pełne smaku i aromatu, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Pulpeciki to klasyka polskiej kuchni, ale dziś proponuję ich nieco lżejszą i jednocześnie bardziej kolorową odsłonę. Delikatne mięso drobiowe połączone z wieprzowiną daje idealną konsystencję – miękką, soczystą i sprężystą. Do tego sos z dużą ilością pysznych warzyw sprawia, że danie jest pełne witamin, naturalnej słodyczy i pięknych kolorów. 
To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny – smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a podany z ziemniakami, kaszą lub ryżem staje się sycącym i zdrowym posiłkiem.


Składniki na pulpety:

Składniki na sos warzywny:

Wykonanie:


Pulpety:
W misce połącz oba rodzaje mięsa, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulkę, czosnek i przyprawy. Wyrób masę i formuj niewielkie kulki. 
Sos warzywny: Wszystkie warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por i paprykę) pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę, a następnie pokrojone pieczarki. Podsmaż całość chwilę, po czym dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i obie papryki.  
Zalej całość bulionem (sporą ilością, aby swobodnie mogły pływać w nim pulpety), dodaj koncentrat pomidorowy. Zagotuj, na wrzątek wrzucaj uformowane pulpety. Ja nie podsmażam ich wcześniej.  Gotuj na małym ogniu około 25 minut. Jeśli lubisz bardziej gęsty sos możesz go zaciągnąć łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie.
Na koniec możesz dodać odrobinę śmietany i posypać posiekaną zieleniną. 







1 komentarz:

  1. Doskonały obiad! Ją bardzo lubię takie klopsiki, chociaż szczerze mówiąc nigdy nie robiłam ich w sosie z warzywami.. muszę to koniecznie nadrobić. Twoje zdjęcia tak apetyczne że głodna się zrobiłam 🤤
    Wszystkiego dobrego 😘

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF