Szukaj na blogu

wtorek, 30 września 2025

WYSOKOBIAŁKOWA PASTA DO CHLEBA

Szybka, pożywna i pełna białka pasta do chleba to świetny pomysł na śniadanie, kolację albo zdrową przekąskę w ciągu dnia. Dzięki połączeniu tuńczyka, jajek i skyru otrzymujemy kremową konsystencję oraz solidną porcję białka, która wspiera regenerację mięśni i zapewnia sytość na długo. Dodatek papryki, lekkiego majonezu i musztardy nadaje całości świeżości oraz wyrazistego smaku. To idealna alternatywa dla klasycznych past kanapkowych – lżejsza, a jednocześnie bogatsza w wartości odżywcze.


Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 

  • 150 g skyru naturalnego

  • 1 łyżka lekkiego majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy (np. sarepskiej lub dijon)

  • ½ czerwonej papryki (drobno pokrojonej w kostkę)

  • sól, pieprz, szczypiorek, natka pietruszki lub koperek 

Wykonanie:


Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę lub rozgnieć widelcem. Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski w jajkami. Dodaj skyr, majonez i musztardę, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dorzuć pokrojoną paprykę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i – dla świeżości – posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem.






2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkie pasty. I nie wierzysz, ale mam w lodówce twaróg,kupiony do innego celu i plan uległ zmianie i tak sobie pomyślałam że zrobię pastę z rybą bo zawsze jakaś puszka jest w domu 😉to się nazywa zbieg okoliczności 😁
    Wszystkiego dobrego Helenko 🍁🍂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam ostatnio fazę Moniu na pasty i wszelkie twarożki :-))) 2 x w tyg robię miskę z twarogu z dodatkami (jogurt nat, rzodkiewka, cebulka, czasami papryka) i zajadamy sobie z Mężem na śniadanie. I pasty to moja druga miłość! Cieszę się, że pomysł się przyda. Buziaki!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF