Szukaj na blogu

poniedziałek, 29 września 2025

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM


Składniki: (10-12 sporych rogalików )
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła 
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
  • krem czekoladowy lub czekoladowo-orzechowy - do środka
  • 1 żółtko - do posmarowania rogali 

Wykonanie:

Do miseczki z ciepłym mlekiem dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, skórkę z cytryny, wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz. Ubijamy hakiem około 7-8 minut. Następnie misę przykrywamy ściereczką, i odstawiamy do podwojenia objętości (ok 1h-1.5h). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy niewielką ilością mąki i wyrabiamy chwilę. Następnie dzielimy je na 10-12 części. Z każdej formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy na prostokąt. Na górze nakładamy łyżeczkę czekoladowego kremu i zwijamy do połowy prostokąta. Od połowy ciasto nacinamy tworząc paski. Zwijamy do końca formując rogale.


Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. 
 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18-20 minut (do lekkiego zezłocenia).









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF