Szukaj na blogu

środa, 1 października 2025

JARZYNOWA Z KUSKUSEM PERŁOWYM

Szukasz lekkiej, zdrowej i pełnej smaku zupy? Zapraszam dziś do mnie na zupę jarzynową 😀
Taka zupa to dla mnie kwintesencja smaku 😍
Pyszna i aromatyczna od mnogości warzyw. A wiadomo, że warzywa o tej porze roku są pełne smaku i aromatu. Tym razem nie z ziemniakami, a z moim ulubionym kuskusem perłowym. Kocham te małe, perłowe kuleczki zarówno w zupie, jak i jako dodatek do drugiego dania. 
Zupę możemy ugotować na bulionie warzywnym lub bulionie mięsnym - jak lubimy. Ja do takich jarzynowych zup preferuję lekką bazę, więc albo gotuję tylko z samych warzyw, albo na lekkim bulionie drobiowym. 




Składniki:
  • u mnie bulion warzywny 
  • garść fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 młode marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek młodego selera
  • 1/2 kalafiora
  • 1 mały por
  • ok 150 g zielonego groszku lub mała puszka groszku konserwowego
  • ok 200 g kuskusu perłowego
  • natka lub koperek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Wykonanie:


Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone warzywa: marchew, por, pietruszkę, seler, seler naciowy oraz fasolkę szparagową. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz ziołowy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut, po czym dodajemy różyczki kalafiora i kuskus. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy groszek konserwowy i zieleninę. Ewentualnie doprawiamy do smaku. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF