Szukaj na blogu

sobota, 26 lipca 2025

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z MORELAMI I KRUSZONKĄ

W planach były jagodzianki ... no ale wyszło jak wyszło. Jagód brak 😖 Ani świeżych (które nota bene kosztują w UK majątek), ani mrożonych. Nie rozpaczałam jednak długo, bo kupiłam za to piękne morele, a uwielbiam ich smak w ciastach! Zamiast jagodzianek powstały pyszne, puszyste ""morelanki"? A może "morelowczanki" 😅 (muszę zasięgnąć opinii u jakiejś polonistki czy wogóle istnieje taki wyraz 😎😂)
Ciasto na bułeczki robiłam kolejny raz dodając do niego twaróg, bo wypiekane w ten sposób są rewelacyjne, i co najważniejsze bardzo długo zachowują swoją świeżość ... jeśli im się uda przetrwać oczywiście. 



Składniki na 13 szt:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 g twarogu 
  • ½ szklanki cukru 
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 7 g suchych drożdży
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
Nadzienie:
  • 10-12 dojrzałych moreli pokrojonych na drobne kawałki i posypanych 1 łyżką mąki ziemniaczanej
Do posmarowania:
  • 1 żółtko+ łyżka mleka
Kruszonka: z tego przepisu

Wykonanie: 


Do lekko podgrzanego mleka wsypujemy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie twaróg rozgniatamy widelcem, a jajka przekładamy do misy miksera i ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy rozczyn i twaróg, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, a następnie roztopione i przestudzone masło oraz aromat pomarańczowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1-1,5h). Powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12-13 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Na środek nakładamy nasze morelowe nadzienie. Bułki sklejamy dokładnie i układamy na blaszce sklejeniem do dołu. Smarujemy je żółtkiem połączonym z odrobiną mleka i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania złotego koloru (około 25 minut). 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF