- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 200 g twarogu
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 2 jajka
- 100 g masła
- 7 g suchych drożdży
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- 10-12 dojrzałych moreli pokrojonych na drobne kawałki i posypanych 1 łyżką mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko+ łyżka mleka
Do lekko podgrzanego mleka wsypujemy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie twaróg rozgniatamy widelcem, a jajka przekładamy do misy miksera i ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy rozczyn i twaróg, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, a następnie roztopione i przestudzone masło oraz aromat pomarańczowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1-1,5h). Powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12-13 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Na środek nakładamy nasze morelowe nadzienie. Bułki sklejamy dokładnie i układamy na blaszce sklejeniem do dołu. Smarujemy je żółtkiem połączonym z odrobiną mleka i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania złotego koloru (około 25 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz