Lekka jak piórko, trochę wilgotna, aromatyczna i ... bardzo smaczna.
Tak w skrócie można opisać smak tej babki. Jak większość tego typu wypieków wytrzymuje w idealnym stanie 3-4 dni, odpowiednio zabezpieczona.
Składniki: (wszystkie o temp.pokojowej)
- 250 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 1/4 szkl oleju
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 100 g mlecznej czekolady (roztopionej i wystudzonej)
- 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru o wadze 40 g każde
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- trochę aromatu pomarańczowego
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. W misie miksera ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy żółtka, jedno po drugim, mieszając po każdym dodaniu, aby uzyskać gładką konsystencję. Następnie zmniejszamy obroty miksera i do masy maślanej dodajemy olej oraz rozpuszczoną czekoladę. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia mieszamy. Wsypujemy do ciasta i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, aromat i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Do gotowego ciasta dodajemy skórkę pomarańczową. Przygotowane ciasto przelewamy do formy, którą wcześniej należy dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz