Szukaj na blogu

sobota, 8 marca 2025

DOMOWE KLUSECZKI NA ŚMIETANIE

Mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne 😍 Pasują praktycznie do każdej zupy: pomidorowej, ogórkowej kalafiorowej czy nawet rosołu. Wyciskam je zawsze przez mocny woreczek, i w zależności jaką grubość chcę uzyskać - odcinam narożnik mniej lub więcej. 


Składniki:
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 280 g - 300 g śmietany (u mnie jogurtowa 10%)
  • 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:


Jajka roztrzepać ze śmietaną i solą. Dodać mąkę, mieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Przygotować worek cukierniczy lub mocny woreczek foliowy. Nałożyć do niego część ciasta. Odciąć końcówkę. Na wrzącą, lekko osoloną wodę wyciskać ciasto. Gotować ok 1 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. 






6 komentarzy:

  1. No proszę, na śmietanie... A ja zawsze robię na wodzie... czyli warto się uczyć u mistrzyni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam 😂😁Jam szary, zwykły bloger. Robiłam na wodzie, na kefirze, ale te na śmietanie chyba są najlepsze pod względem smaku i konsystencji. Po 2 dniach są tak samo mięciutkie 👍

      Usuń
  2. Jak fajnie można urozmaicić nasze dania 😊 nie tylko makaronem człowiek żyje 😁

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF