Szukaj na blogu

wtorek, 7 stycznia 2025

ROGALIKI Z 2 SKŁADNIKÓW. KRUCHE I DELIKATNE

Ach, jak ja lubię takie szybkie wypieki! 😍 Szybkie, łatwe do zrobienia, z minimum składników, i do tego bardzo smaczne 👍
Dziś zapraszam na pyszne, kruche rogaliki, które robimy dosłownie z 2 podstawowych składników: mąki i serka mascarpone. Ponieważ ciasto nie zawiera cukru obtoczyłam je w cukrze na zewnątrz. Ta cukrowa posypka fajnie współgra w serowym ciastem.
Jak wszystkie wypieki z dodatkiem sera, rogaliki sa najlepsze w dniu wypieku, enetualnie na drugi dzień. Nie nadają się na długie przechowywanie.



Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g mąki pszennej
  • dowolne nadzienie: u mnie nutella
  • cukier do obtoczenia rogalików
Wykonanie:

Serek połączyć z mąką na gładkie ciasto. Ja robiłam to przy pomocy blendera, a następnie formowałam ręcznie. Formujemy kulę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min 2-3 h, a najlepiej na cała noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzieliny na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy nakładamy nadzienie, zwijamy. Każdego rogalika obtaczamy dokładnie w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut. 





13 komentarzy:

  1. Cudny pomysł! Zastanawiam się czy na chudszym serku, np. skyrze czy naturalnym też by się udały? Muszę kiedyś wypróbować taki przepis. A rogaliki wyglądają bardzo profesjonalnie. Aż się głodna zrobiłam 🤤
    Gorące pozdrowienia 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że nie umiem powiedzieć nic o zamiennikach, bo nie testowałam takowych. Robię rogaliki z mąki i twarogu chudego, ale zawsze dodaję masło. W tym przepisie mascarpone zastępuje jednocześnie i twaróg i tłuszcz. Nie wiem czy łącząc chudy jednak skyr z mąką coś wyjdzie 😉 Gdybyś się jednak skusiała, to trzymam kciuki, żeby wyszło smacznie. Pozdrowionka!

      Usuń
    2. No właśnie tego się obawiam. No nic może dojrzeje jeszcze do tego pomysłu i dam znać 😀

      Usuń
  2. Matko! Tylko 2 składniki! Gdybym nie zobaczyła, nie uwierzyłabym, toż to jakaś magia kulinarna :-D
    I te twoje zdjęcia, tak pięknie aranżowane...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robię ciasto, jutro piekę! Nie wiem czy nie będzie mało tych rogalikow🤔

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaraz będą się robiły z jagodami.
    Mam nadzieję, że będą pyszne🤤

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie, czy przed pieczeniem posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem, lub mlekiem?
    Cukier nie bardzo się trzyma na ciescie🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadam po czasie, ale wpadam tu wieczorami 😉 Cukier jak się lekko go "doklepie" to trzyma się jako tako. Ja nie smarowałam niczym.

      Usuń
  6. Super przepis, zostaje na zawsze w mojej kuchni.
    Dzięki bardzo za Twoje przepisy!
    Mąż zrobił sobie metke z boczku wędzonego, jest zachwycony.
    Rogaliki pyszne, właśnie się skończyły .
    Jutro będzie powtórka z podwójnej porcji.
    Nawet jest chętny, żeby pójść po maskarpone, bo ja powiedziałam, że nigdzie się nie wybieram.
    Piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie z Irlandi🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło czytać jeśli ktoś jest zadowolony z moich przepisów 😍 Ponieważ pracuję 6 dni w tygodniu, w większości są one proste i w miarę szybkie. Życzę smacznego i pozdawiamz Walii 😀

      Usuń
  7. Witaj prawie Sąsiadko 😉
    Dzięki za odpowiedź. Casto już w lodówce, wieczorkiem będę piekła, tak jak pisałam z podwójnej porcji.
    Posmaruję lekko mlekiem, bo cukier prawie odleciał, ale i tak były pyszne.
    Poczęstowałam wczoraj sąsiadkę, zachwycona.Juz masz dwie sąsiadki z Irl.Pozdrawiamy!,,Effka i Lilka🤩

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam serdecznie Effkę i Lilkę 😍😘 Spokojnego tygodnia dziewczyny!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF