Ach, jak ja lubię takie szybkie wypieki! 😍 Szybkie, łatwe do zrobienia, z minimum składników, i do tego bardzo smaczne 👍
Dziś zapraszam na pyszne, kruche rogaliki, które robimy dosłownie z 2 podstawowych składników: mąki i serka mascarpone. Ponieważ ciasto nie zawiera cukru obtoczyłam je w cukrze na zewnątrz. Ta cukrowa posypka fajnie współgra w serowym ciastem.
Jak wszystkie wypieki z dodatkiem sera, rogaliki sa najlepsze w dniu wypieku, enetualnie na drugi dzień. Nie nadają się na długie przechowywanie.
- 250 g serka mascarpone
- 200 g mąki pszennej
- dowolne nadzienie: u mnie nutella
- cukier do obtoczenia rogalików
Serek połączyć z mąką na gładkie ciasto. Ja robiłam to przy pomocy blendera, a następnie formowałam ręcznie. Formujemy kulę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min 2-3 h, a najlepiej na cała noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzieliny na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy nakładamy nadzienie, zwijamy. Każdego rogalika obtaczamy dokładnie w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut.
Cudny pomysł! Zastanawiam się czy na chudszym serku, np. skyrze czy naturalnym też by się udały? Muszę kiedyś wypróbować taki przepis. A rogaliki wyglądają bardzo profesjonalnie. Aż się głodna zrobiłam 🤤
OdpowiedzUsuńGorące pozdrowienia 🙂
Przyznam szczerze, że nie umiem powiedzieć nic o zamiennikach, bo nie testowałam takowych. Robię rogaliki z mąki i twarogu chudego, ale zawsze dodaję masło. W tym przepisie mascarpone zastępuje jednocześnie i twaróg i tłuszcz. Nie wiem czy łącząc chudy jednak skyr z mąką coś wyjdzie 😉 Gdybyś się jednak skusiała, to trzymam kciuki, żeby wyszło smacznie. Pozdrowionka!
UsuńNo właśnie tego się obawiam. No nic może dojrzeje jeszcze do tego pomysłu i dam znać 😀
UsuńMatko! Tylko 2 składniki! Gdybym nie zobaczyła, nie uwierzyłabym, toż to jakaś magia kulinarna :-D
OdpowiedzUsuńI te twoje zdjęcia, tak pięknie aranżowane...
😍😍😍 Dzięki
UsuńDzisiaj robię ciasto, jutro piekę! Nie wiem czy nie będzie mało tych rogalikow🤔
OdpowiedzUsuńZaraz będą się robiły z jagodami.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą pyszne🤤
Mam pytanie, czy przed pieczeniem posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem, lub mlekiem?
OdpowiedzUsuńCukier nie bardzo się trzyma na ciescie🤔
Odpowiadam po czasie, ale wpadam tu wieczorami 😉 Cukier jak się lekko go "doklepie" to trzyma się jako tako. Ja nie smarowałam niczym.
UsuńSuper przepis, zostaje na zawsze w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo za Twoje przepisy!
Mąż zrobił sobie metke z boczku wędzonego, jest zachwycony.
Rogaliki pyszne, właśnie się skończyły .
Jutro będzie powtórka z podwójnej porcji.
Nawet jest chętny, żeby pójść po maskarpone, bo ja powiedziałam, że nigdzie się nie wybieram.
Piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie z Irlandi🙂
Bardzo mi miło czytać jeśli ktoś jest zadowolony z moich przepisów 😍 Ponieważ pracuję 6 dni w tygodniu, w większości są one proste i w miarę szybkie. Życzę smacznego i pozdawiamz Walii 😀
UsuńWitaj prawie Sąsiadko 😉
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź. Casto już w lodówce, wieczorkiem będę piekła, tak jak pisałam z podwójnej porcji.
Posmaruję lekko mlekiem, bo cukier prawie odleciał, ale i tak były pyszne.
Poczęstowałam wczoraj sąsiadkę, zachwycona.Juz masz dwie sąsiadki z Irl.Pozdrawiamy!,,Effka i Lilka🤩
Pozdrawiam serdecznie Effkę i Lilkę 😍😘 Spokojnego tygodnia dziewczyny!
Usuń