Szukaj na blogu

poniedziałek, 6 stycznia 2025

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM

Polędwiczka wieprzowa to bardzo wdzięczny do obróbki kulinarnej kawałek wieprzowego mięsa. Jest chuda, bardzo delikatna, nie wymaga długiego smażenia czy duszenia, więc w krótkim czasie możemy wyczarować z niej fajne danie obiadowe. Mimo, że nie jest tania, uważam, że jest wydajna. Z 1 szt mam zawsze obiad na 2 dni dla 2 osób 👍 




Składniki:
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • śmietana 18%
  • woda lub bulion
  • zielenina (natka lub koperek)
Wykonanie:

Polędwiczki oczyszczamy ze wszystkich błonek. Kroimy na plasterki o grubości około 2 cm. Każdy plasterek rozbijamy delikatnie dłonią, nadając mu owalny lub okrągły kształt. Solimy i pieprzymy z obu stron. Na petelni rozgrzewamy klarowane masło. Obsmażamy na nim plasterki polędwiczki z obu stron, smażąc około 3 minut z każdej strony. Następnie przekładamy je na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula lekko się zezłoci dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy chwilę, po czym podlewamy wodą lub bulionem, solimy i pieprzymy, przekładamy polędwiczki i dusimy całość około 10 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę 18% i dodajemy posiekaną zieleninę. 






4 komentarze:

  1. Pysznie prezentuje się to danie. Uwielbiam wszystko co w sosie. Chociaż polędwiczki jeszcze chyba nie robiłam... koniecznie muszę nadrobić 😀
    Wszystkiego najlepszego w nowym roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie 😍 Samych słonecznych dni w Nowym Roku i dla Ciebie!

      Usuń
  2. Ja też sądzę, że w sosie pieczarkowym to delikatne mięso jest najlepsze.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF