Polędwiczka wieprzowa to bardzo wdzięczny do obróbki kulinarnej kawałek wieprzowego mięsa. Jest chuda, bardzo delikatna, nie wymaga długiego smażenia czy duszenia, więc w krótkim czasie możemy wyczarować z niej fajne danie obiadowe. Mimo, że nie jest tania, uważam, że jest wydajna. Z 1 szt mam zawsze obiad na 2 dni dla 2 osób 👍
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- śmietana 18%
- woda lub bulion
- zielenina (natka lub koperek)
Wykonanie:
Polędwiczki oczyszczamy ze wszystkich błonek. Kroimy na plasterki o grubości około 2 cm. Każdy plasterek rozbijamy delikatnie dłonią, nadając mu owalny lub okrągły kształt. Solimy i pieprzymy z obu stron. Na petelni rozgrzewamy klarowane masło. Obsmażamy na nim plasterki polędwiczki z obu stron, smażąc około 3 minut z każdej strony. Następnie przekładamy je na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula lekko się zezłoci dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy chwilę, po czym podlewamy wodą lub bulionem, solimy i pieprzymy, przekładamy polędwiczki i dusimy całość około 10 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę 18% i dodajemy posiekaną zieleninę.
Pysznie prezentuje się to danie. Uwielbiam wszystko co w sosie. Chociaż polędwiczki jeszcze chyba nie robiłam... koniecznie muszę nadrobić 😀
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w nowym roku.
Dziękuję ślicznie 😍 Samych słonecznych dni w Nowym Roku i dla Ciebie!
UsuńJa też sądzę, że w sosie pieczarkowym to delikatne mięso jest najlepsze.
OdpowiedzUsuńTeż mi ta wersja baaardzo pasuje 😀
Usuń