Szukaj na blogu

czwartek, 2 maja 2024

GRUSZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Prosty i efektowny deser ­čśÄ 
Wydr─ů┼╝one gruszki owini─Öte paskami francuskiego ciasta, a w ┼Ťrodku ma┼éa niespodzianka ­čśë U mnie by┼éa to kostka deserowej czekolady + orzech w┼éoski. Ale r├│wnie dobrze mo┼╝emy do ┼Ťrodka w┼éo┼╝y─ç troszeczk─Ö ┼╝urawiny, powide┼é, czy mas┼éa orzechowego. Co tylko lubimy i przyjdzie nam do g┼éowy.



Składniki:
  • op. gotowego ciasta francuskiego
  • 4 gruszki
  • 4 kostki czekolady + kilka orzech├│w w┼éoskich
  • 1 roztrzepane jajko - do posmarowania ciasta
  • cukier - do posypania ciasta

Wykonanie:


Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy wzd┼éu┼╝ na na 1 cm paski. 
Gruszki obierany ze sk├│rki (zachowujemy ogonek). Kroimy na po┼éow─Ö. Z ka┼╝dej po┼é├│wki delikatnie wyjmujemy ┼éy┼╝eczk─ů gniazdo nasienne. Do ┼Ťrodka nak┼éadamy nadzienie i sk┼éadamy dwie po┼é├│wki razem. Gruszk─Ö owijamy paskami ciasta (ja wykorzysta┼éam na owini─Öcie jednej gruszki 3 paski ciasta, ale wszystko zale┼╝y od wielko┼Ťci owoc├│w). Pami─Ötajmy, aby nie naci─ůga─ç zbytnio pask├│w, bo wtedy podczas pieczenia ciasto b─Ödzie ros┼éo i p─Öka┼éo. Z resztek ciasta mo┼╝emy dodatkowo wykroi─ç kawa┼éki imituj─ůce listki. 



Gruszki uk┼éadamy na blaszce wy┼éo┼╝onej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na oko┼éo 25 minut, do lekkiego zrumienienia. 






Brak komentarzy:

Prze┼Ťlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF