Szukaj na blogu

┼Ťroda, 24 kwietnia 2024

EXPRESOWE ROGALIKI PODWÓJNIE SEROWE

Uwielbiam je ­čśŹ Pyszne, delikatne, mi─Öciutkie rogaliki z ciasta serowego, wzbogacone o ... serowe nadzienie ­čśő 
Robi si─Ö je naprawd─Ö szybko z prostych sk┼éadnik├│w, kt├│re praktycznie zawsze mamy dostepne w kuchni. Rogaliki nie s─ů mocno s┼éodkie, dlatego polukrowa┼éam je. Cytrynowy lukier wzbogaci┼é ich smak. 
Polecam gor─ůco! 



Sk┼éadniki: (na ok 20 szt)
  • 400 g m─ůki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 100 g cukru (je┼Ťli lubicie mocno s┼éodkie wypieki dodajcie odrobin─Ö wi─Öcej) 
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
  • 350 g zmielonego twarogu (lub poduszonego widelcem) 
  • sk├│rka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
  • 200 g twarogu
  • 2 ┼éy┼╝ki cukru
  • ┼éy┼╝eczka cukru waniliowego
  • 1 ┼╝├│┼étko
Wszystkie sk┼éadniki wymiesza─ç ze sob─ů. 

Lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
Wykonanie: 


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst─ů mas─Ö. Nast─Öpnie dodajemy pozosta┼ée sk┼éadniki i d┼éo┼ämi wyrabiamy g┼éadkie ciasto. Nie martwmy si─Ö, ┼╝e drobinki sera s─ů widoczne w cie┼Ťcie, one rozpuszcz─ů si─Ö w trakcie pieczenia. Ciasto rozwa┼ékowujemy i wycinamy ┼Ťredniej wielko┼Ťci tr├│jk─ůty. Na ┼Ťrodek ka┼╝dego, nak┼éadamy niewielka ilo┼Ť─ç masy serowej, Zwijamy rozpoczynaj─ůc od podstawy. Zwini─Öte uk┼éadamy na blaszce wy┼éo┼╝onej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania z┼éotego koloru: oko┼éo 17 minut (do lekkiego zez┼éocenia brzeg├│w).Po wystudzeniu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. 









Brak komentarzy:

Prze┼Ťlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF