Szukaj na blogu

czwartek, 7 grudnia 2023

PIEROŻKI Z CIASTA PARZONEGO Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Pewnie niektórym wyda się to dziwne, ale klasyczne pierogi nie są u mnie daniem wigilijnym. Robię je od czasu do czasu na obiad i jakoś nie brakuje mi ich na wigilijnym stole. Za to od kilku już lat mają one zastępstwo pod postacią panierowanych i smażonych pierożków z ciasta parzonego tzw. sofficini (oryginalny przepis na pierogi pochodzi z Włoch). Uwielbiam je, i robię cały rok z różnymi farszami, bo wg mnie pasuje do nich wszystko. Tym razem moje pierożki nafaszerowałam kiszoną kapustą z pieczarkami, a robiąc świąteczną ich wersję wykorzystam do środka kapustę z suszonymi grzybami. Takie pierożki + kubek czerwonego barszczu to dla mnie zestawienie idealne 💪😍
Pierożki można przygotować wcześniej i zamrozić, po czym odgrzać w piekarniku - będą idealne! 



Składniki na ciasto: (na 23 szt)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki
  • łyżka masła
  • szczypta soli
Do panierowania:
  •  jajka
  • bułka tarta
  • szczypta soli
Na farsz:

Ugotowana kapusta kiszona (wcześniej drobno pokrojona) z liściem laurowym i zielem ang.
1 cebula podsmażona na oleju wraz z  ok. 250 g drobno pokrojonych pieczarek
pieprz, sól, szczypta suszonego czosnku
Wszystko wymieszać. Wystudzić. 

Wykonanie:


W garnuszku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować cienko podsypując odrobiną mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z kubka. Do środka nakładać łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Jeśli nie liczymy kalorii, możemy panierować 2x, panierka lepiej się wtedy trzyma. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.






5 komentarzy:

  1. Nie podała Pani ile kapusty kiszonej .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniały sposób na wykorzystanie pozostałości

      Usuń
  2. Nie ważyłam kapusty, została mi od innego dania. Miałam... tak ponad 0.5 kg, ale farszu zostało mi sporo. Wykorzystałam go do zawijańców z ciasta francuskiego, i tym sposobem nic się nie zmarnowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. A można je upiec w pikarniku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie piekłam w piekarniku, ze względu na panierkę. Zapewne mozna, jednak nie gwarantuję, że będą tak samo smaczne jak te smażone.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF