Prosta i bardzo smaczna warstwowa sałatka.
Wędzona ryba nadaje jej specyficznego smaku. Ja wykorzystałam wędzonego dorsza, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj wędzona makrela, albo każda inna wędzona ryba. Sałatka robi się "praktycznie sama", nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo pracy.
Myślę, że może ona być fajną alternatywą dla popularnych już sałatek z szynką czy kurczakiem.
Polecam gorąco! 😍
- 150 g obranej i rozdrobnionej wędzonej ryby (u mnie dorsz)
- mała (200g) puszka kukurydzy
- 1/2 woreczka ugotowanego ryżu (u mnie brązowy)
- 4 pokrojone w paseczki ogórki konserwowe
- 2 ugotowane, starte na oczkach jajka
- majonez (ilość wg uznania)
- pieprz, (sól pominęłam, bo ryba była mocno słona)
- szczypiorek lub koperek
W salaterce układamy warstwowo:
połowę wędzonej ryby
cienką warstwę majonezu
ryż
kukurydzę
resztę wędzonej ryby
ogórki konserwowe
cienką warstwę majonezu
starte jajka.
No popatrz, nigdy nie robiłam z wędzoną rybą! Ja bym jeszcze dała sparzonej cebulki, bo lubię ostrzejsze smaki :-) dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę 😎
Usuń