No luuubi臋 馃槏 I to bardzo. To dla mnie taki powr贸t do czas贸w PRL-u i sto艂贸wkowego jedzenia. Niestety jestem w swojej mi艂o艣ci do tego dania osamotniona, bo M膮偶 nie ruszy 馃槄. Jednak wcale mi to nie przeszkadza, i raz na kilka miesi臋cy serwuj臋 sobie jajka w sosie chrzanowym, obowi膮zkowo z puree ziemniaczanym i sur贸wk膮 z marchewki.
Sk艂adniki na sos chrzanowy:
- 1 cebula
- 2 艂y偶ki mas艂a
- 2 艂y偶ki m膮ki pszennej
- ok. 300 ml mleka (ilo艣膰 zale偶y od tego, jak膮 konsystencj臋 sosu chcemy uzyska膰)
- 1 czubata 艂y偶ka startego chrzanu lub chrzan ze s艂oika (ilo艣膰 dopasowana do naszego smaku)
- s贸l
- pieprz
Dodatkowo:
Ugotowane jajka.
Mas艂o roztapiamy. Na rozgrzanym, podsma偶amy na z艂oty kolor drobno pokrojon膮 cebul臋. Kiedy cebula jest ju偶 gotowa dodajemy m膮k臋. Zestawiamy garnuszek/patelni臋 z palnika i energicznie mieszaj膮c 艂膮czymy m膮k臋 z t艂uszczem. Nast臋pnie wstawiamy garnuszek ponownie na kuchenk臋 i dodajemy mleko. Mieszamy ca艂o艣膰 do zagotowania si臋. Dodajemy chrzan, s贸l, pieprz - do smaku. Gotowym sosem polewamy jajka. Konsystencja sosu zale偶y od naszych upodoba艅. Ja lubi臋 g臋sty sos, ale je艣li wolicie bardziej rzadki, dolewamy do niego odrobin臋 wody, aby uzyska膰 po偶膮dan膮 konsystencj臋.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz