Szakszuka - czyli inaczej "bałagan". Określenie bardzo trafne.
Definiuje nam bałagan ... na patelni 😉. Podstawą naszego "bałaganu" jest cebula, pomidory i papryka, lekko podsmażone, a następnie duszone do momentu, kiedy będzie można wbić do nich jajka. Czyli szakszuka to nic innego jak sadzone jajka z warzywami. Proste i piekielnie smaczne! Nie wnikam jakie są w oryginale niezbędne składniki czy przyprawy, gdyż zawsze nawet ten odzwierciedlony przepis, sprowadzam do własnego smaku i własnych upodobań 😊
- 2 pomidory
- kawałek czerwonej i kawałek pomarańczowej papryki
- 1 młoda cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- sól
- pieprz ziołowy
- masło klarowane
- zielenina: szczypiorek, natka (u mnie tymianek)
Wykonanie:
Na rozgrzanym klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Pomidory kroimy w kostkę (możemy użyć świeżych lub z puszki) i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy całość chwilę, aby sok odparował. Następnie robimy wgłębienia, w które wbijamy jajka. Całość solimy i pieprzymy, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż do uzyskania ulubionej konsystencji jajek (jedni lubią żółtka płynne, inni mocno ścięte).
Na zakończenie posypujemy potrawę zieleniną.
This website was... how do you say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me.
OdpowiedzUsuńMany thanks!