Polędwiczki wieprzowe to bardzo wdzięczne mięso do obróbki.
Nie wymaga zbyt wielu nakładów, aby uzyskać z niego pyszne danie. Podajemy je z sosem z delikatnych kurek, możemy zaserwować w sosie chrzanowym, ale pysznie smakują w wersji śmietanowo-czosnkowo-ziołowej.
Polecam np. na niedzielny obiad 😊
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa lub 2 mniejsze
- 2-3 łyżki oleju
- 300 ml śmietany 18%
- koperek
- tymianek
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Wow, świetnie się prezentują te polędwiczki - mniam :D
OdpowiedzUsuńWchodzę w poszukiwaniu bułeczek i takie coś mi wpada w oko.....Zrobie te polędwiczki,moje smaki
OdpowiedzUsuńJustyna
Ha ha, a to dobre Justynko :-) Myślę, że nadajemy na podobnych falach smakowych, więc i bułeczki i polędwiczki są pod nasz gust ;-))). Pozdrawiam!
UsuńWitaj Helenko. Bardzo lubię polędwiczki, bo to smaczne i przede wszystkim roboty mało. Czosnek u mnie w kuchni to przyprawa nr 1. Przepis zapisałam w ulubionych, kiedyś na pewno zrobię. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie Danusiu czosnek prawie do każdej potrawy, tylko różne są ilości :-)) A polędwiczki to wdzięczny kawałek mięska, bo stać przy nich długo nie trzeba, a jak się pracuje - to bardzo ważne. xxx Buziaki!
UsuńWitam helenko. Zrobiłam dzisiaj te polędwiczki, bo szkoda mi niedzieli na stanie w kuchni. Powiem tak...to jest pyszne, sosik "miód - malina"...dziękuję Duszko za inspirację. Zdjęcie wstawię Tobie jak opublikuję przepis. Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Danusiu za skorzystanie z przepisu. Cieszę się, że obiadek smakował :-)))
Usuń