Pierwszy raz upiekłam ją dokładnie 15 lat temu 😎, i od tego czasu wracałam do tego wypieku kilkakrotnie. Uwielbiam jej lekko wilgotną i ścisłą teksturę, smak, oraz to, że długo utrzymuje świeżość. Przepis jest prosty, babka zawsze wychodzi, pamiętajmy tylko, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 1 szklanka 100% soku pomarańczowego (z kartonika lub z butelki)
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g miękkiego masła
- ok 80 g suszonej żurawiny
Na kruszonkę
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Masło zmiksować na gładka masę. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka, dodać cukier puder, aromat, cukier waniliowy, zmiksowane masło oraz sok pomarańczowy. Wymieszać wszystko dokładnie lub krótko zmiksować. Do takiej masy przesiać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać ponownie. Na samym końcu wsypać żurawinę. Wymieszać całość.
Keksówkę (26 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać do niej ciasto.
Przygotowanie kruszonki:
Mąkę zmieszać z miękkim masłem, cukrem i płatkami migdałów. Wyrobić palcami kruszonkę, wysypać ją na ciasto w keksówce. Piec ok 1h w 180 st. sprawdzając czy jest upieczone patyczkiem. U mnie czas pieczenia wyniósł dokładnie 65 minut.
Helenko! Cudna babka! Przepis podkradam, uwielbiam wszystko co z kruszonką, mniam?
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😍Ja kocham babki i kocham kruszonkę, więc ten przepis jest jednym z moich ulubionych 😊👍
UsuńOh jak ona musi pachnieć i smakować. Już sobie to wyobrażam 😊 wypróbuje wkrótce przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.