Cóż to jest ta tajemniczo brzmiąca tapioka? 😊 Tapioka to nic innego jak skrobia z manioku, którą można kupić pod postacią mąki lub różnej wielkości kulek. Tapioka zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dzięki którym wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. W tapioce znajdują się między innymi witaminy B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo. Oprócz walorów zdrowotnych kuleczki tapioki fajnie wyglądają i można z nich wyczarować pyszne desery, ciasta czy napoje (sławna bubble tea). Ja dziś zapraszam na pyszny, delikatny, nie mocno słodki jogurtowiec z kolorowymi kulkami tapioki.
Oczywiście kuleczki tapioki możecie zastąpić np drobno pokrojoną galaretką 😉
Składniki: (z podanej ilości wyszedł mi deser w szklanej keksówce i dodatkowo z prostokątnym naczyniu)
- 1000 g jogurtu o dowolnym smaku (u mnie bananowy)
- 4 galaretki dowolne ( u mnie cytrynowe)
- 100 g tapioki
- 3 kolory barwnika spożywczego: u mnie żółty, czerwony, pomarańczowy
Zaczynamy od przygotowania tapioki. W garnku zagotowujemy około 1.5-2.0 litrów wody (lub mleka roślinnego lub krowiego). Możemy do niej dodać trochę cukru waniliowego, lub pominąć go. Na wrzącą wodę wpypujemy 100 g tapioki. Gotujemy 30 minut na małym ogniu mieszając często. Po tym czasie ugotowane, szkliste kuleczki tapioki przelewamy na sicie zimną wodą. Dzielimy na 3 miseczki, do każdej dodajemy innego barwnika spożywczego. Mieszamy, aby kulki dokłądnie się zabarwiły.
4 galaretki rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu. Moje były na 500 ml wody, więc na 4 galaretki użyłam 1l gorącej wody. Rozpuszczone - odstawiamy do wystygnięcia.
Jogurt wylewamy do miski. Dodajemy lekko tężejącą galaretkę, mieszamy najlepiej trzepaczką/rózgą po czym dodajemy kuleczki tapioki. Mieszamy całość. Przelewamy do dowolnych naczyń/miseczek. U mnie była to szklana keksówka (wyłożona folią spożywczą) i niskie naczynie żaroodporne. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz