Szukaj na blogu

niedziela, 7 kwietnia 2013

DOMOWE CZEKOLADKI Z GALARETKĄ

Pyszne, domowe, wprost rozpływają się w ustach ❤ 
Domowe, mleczne czekoladki w wiśniową galaretką w środku. 
Bardzo proste do zrobienia, zaręczam, że ich wykonanie nie przysporzy nikomu kłopotu 😉






Co potrzebujemy:
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 galaretka smak dowolny, ja użyłam wiśniowej


Wykonanie:

1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wnętrze naszych foremek lub papilotek smarujemy czekoladą używając pędzelka. Wkładamy formę na kilka minut do lodówki lub zamrażarki. Możemy wykonać tę czynność dwa razy, aby warstwa była grubsza i nie pękała.

2. Galaretke rozpuszczamy w 200ml wody (miałam taką na 500ml), aby była gęsta. Gdy przestygnie, wlewamy do foremek z czekoladą, nie do końca, tak do 3/4 wysokości foremki. Znów wkładamy do zamrażarki. Gdy galaretka stężeje,  smarujemy wierzch czekoladą, zamykając w ten sposób nasze czekoladki. 



7 komentarzy:

  1. oo super!!!!
    Wypróbuję na bank!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam:) tylko proszę pamiętać, żeby czekoladki wypełnić galaretką nie do pełna, gdyż musimy mieć jeszcze miejsce, aby wykonać spód czekoladki :)

      Usuń
  2. Ludzie!!!!!!!!!!!Lenciu czego Ty nie zrobisz?!!!!!!!!!!!!!!Jakie cuda!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. A skąd ten biały kleksik? I jak uzyskałaś tak ładną błyszczącą czekoladę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten biały kleksik na kilku czekoladkach, to ... gwiazdka z białej czekolady, którą włozyłam na spód foremki dla ozdoby. Niestety pod wpływem ciepłej ciemnej czekolady, biała... rozpłynęła się i powstał tylko kleksik :)Ważne, żeby uzyć prawdziwej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)wtedy uzyskamy fajny połysk.

      Usuń
  4. Świetny pomysł, bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF