Szukaj na blogu

niedziela, 7 kwietnia 2013

"BIGOS" Z PORA

Bardzo lubię ten rodzaj bigosu. 
Ma specyficzny, lekko ostry smak, który wspaniale komponuje się z 
delikatną fasolką. Bigos robi się szybko (nie licząc mycia porów, bo wiadomo, że czasem ciężko usunąć z nich piasek i zanieczyszczenia), i potrzebujemy do niego tylko 3 składników 😍  Wszystkich miłośników pora - zachęcam do zrobienia tego pysznego bigosu. 
Osoby, które nie jedzą mięsa, pomijają w przepisie wędlinę - też wyjdzie bardzo smacznie 😉





Składniki:
  • 6 szt dużego pora (lub kilka więcej, jeśli por jest mały)
  • wędlina (u mnie 3 szt kiełbasy podwawelskiej)
  • 1/2 kg fasolki szparagowej  (świeżej, mrożonej lub ze słoika)
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej

Wykonanie: 


Pora dokładnie myjemy, kroimy jego białą i lekko zieloną część  w półtalarki. Podsmażamy na oleju. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w paseczki wędlinę. Fasolkę szparagową kroimy na cm kawałki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Teraz wystarczy tylko połączyć: podsmażony por, podsmażoną wędlinę i ugotowaną fasolkę. Całość podlewamy delikatnie wodą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut.
Zjadamy z pieczywem lub... bez... jak kto lubi 😎





3 komentarze:

  1. U nas od dawna robi się taki bigosik. Fasolkę daje ze słoika ale też dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak jest pyszny! Ja też poza sezonem dodaję fasolkę ze słoika.

      Usuń
  2. Oj nie robiłam jeszcze tak muszę spróbowax
    Pozdrawiam 🌹🌛🥰

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF