Ponieważ w lodówce zalegała mi kostka twarogu, postanowiłam wykorzystać ją, i upiec serowe ciasteczka.
Bardzo lubię takie zwykłe, proste przepisy, uwielbiam ciasta posypane tylko cukrem lub cukrem waniliowym... dlatego serowe ciasteczka są moimi ulubionymi - ze względu właśnie na swoją prostotę, szybkość wykonywania, no... i oczywiście walory smakowe 😊
Składniki: (na 2 blaszki)
- 200 g masła
- 200 g twarogu (nie musi być mielony)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- ½ szklanki cukru + odrobina cukru wanilinowego - do obtoczenia ciasteczek
Wykonanie:
Schłodzone z lodówce masło zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokruszony lub poduszony widelcem twaróg i przesianą mąkę . Następnie dodać żółtka i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię, włożyć do lodówki i chłodzić minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować cienko. Wykrywać koła za pomocą szklanki lub wiekszej literatki.
Do miseczki wsypać cukier, obtoczyć każdy wycięty krążek ciasta w cukrze,
następnie złożyć na pół i ponownie obtoczyć w cukrze,
i jeszcze raz złożyć na pół i obtoczyć w cukrze.
Ułożyć na blaszce posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 18 - 20 minut w temperaturze 175 st.
Zaraz będę piekła, prosty przepis.dziękuję. 😀
OdpowiedzUsuńBo prostge najlepsze 😉 Mam nadzieję, że będziesz zadowolona z efektu.
UsuńJakie śliczne maleństwa
OdpowiedzUsuńPiekłam takie,ale bez twarogu w Niemczech.Nazywają się Schwäbische Plätzchen.Pyszne.
OdpowiedzUsuńNo niestety klapa, piekłam 23 minuty w 175st i surowe w środku
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego. Moje po 20 minutach juz brązowiały, więc skróciłam czas pieczenia drugiej blaszki do 18 minut. Przyznam jednak szczerze, że ja mało kiedy trzymam się wskazanego czasu pieczenia. Ciastka zawsze piekę do uzyskania złotego koloru.
UsuńWitam, dlaczego ciastka po 25 minutach są jeszcze surowe w środku?
OdpowiedzUsuńWitam. Nie mam pojęcia, u mnie po 25 minutach byłyby przypalone :-(
UsuńSzkoda ze Post ale moze by Tak na 19 Marca, Patrona naszego tube USA kościoła. Z pewnością upieke.
OdpowiedzUsuńPolecam, mam nadzieję, że Wam zasmakują.
Usuńdziś pieczę,ciasto już w lodówce
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będziesz zadowolona 😊
UsuńPrzepis zapisany i na pewno niedługo go wypróbuję;) Zaintrygowały mnie te ciasteczka:D
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :D
Usuń