Miałam już kiedyś na blogu przepis na babkę z kremówką, ale przyznam szczerze, że zmodyfikowałam poprzednie proporcje, bo nie do końca byłam z nich zadowolona 😉.
Babka jest mega puszysta, lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jej wykonanie zajmie nam dosłownie kilkanascie minut.
Zawsze staram sie, aby składniki do wszelkich ciast ucieranych nie były prosto z lodówki (jajka czy śmietana) tylko miały temperaturę pokojową, polecam przestrzegać tej zasady.
Składniki: (na dużą foremkę z kominkiem)
- 7 jaj
- 370 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka cukru
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 40 gramowe)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Żółtka ucieramy z cukrem do puszystkości. Do masy jajecznej wlewamy śmietankę i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz budynie (proszek budyniowy). Całość ucieramy do momentu dokładnego połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie dodajemy je do masy, całość mieszamy łyżką.
Masę wylewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą formy babkowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.
Piekarnik z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńJa wszystkie ciasta piekę z termoobiegiem 😊
UsuńJa tez.
UsuńCzy na keksowke nie bedzw za duza porcja skladnikow?
OdpowiedzUsuńNie wiem jaka duża keksówka, ale wydaje mi się, że powinno być ok 🙂
Usuń31x12 🙂 taki standard chyba. Zmniejszyc proporcje czy dac takie jakie w przepisie? Zeby sie nie wylala tylko🙈
UsuńTo ciasto to tragedia, rzadkie, lejące się jak na biszkopt, piekło się także jak biszkopt, rosło na potęgę by potem upaść i pozostawić bezkształtną nieforemną masę, która w smaku również była nieciekawa, a miejscami nawet zakalcowata bo czegóż oczekiwać po czymś co miało być babką, a z przepisu było biszkoptem.
UsuńDroga "Cóż". Nie zamieszczam nie sprawdzonych, ani nie udanych wypieków. Kazdy mój przepis jest wypróbowany kilkakrotnie, zanim go opublikuję. I tak też jest w tym wypadku. Babkę na śmietanie robiłam kilkakrotnie, zawsze ... zawsze wyszła mi super. Pyszna i delikatna. Przepis jest poprawny i przetestowany przez wiele znajomych z pozytywnym skutkiem. Więc może zamiast wylewać żale i krytykować warto szukać winy w swoich umiejetnościach??? 😉 Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMam pytanko o jajka , a raczej o wielkość ich L czy M ???
OdpowiedzUsuńŚrednie 😁 Jajka, których używam są angielskie i nie mają oznakowania typu L czy M, więc nie mogę odpowiedzieć dokładnie.
Usuń