Krajankę śledziową możemy zrobić jako przekąskę imprezową, danie wigilijne albo zupełnie bez okazji, jeśli tylko lubimy smak śledzi.
Słone matiasy bardzo fajnie komponują się tutaj ze słodkawym ogórkiem konserwowym i czerwoną, konserwową papryką.
Składniki:
- 250 g matiasów
- 3 ogórki konserwowe
- papryka konserwowa
- 2 cebule
- zielony koperek
- odrobina ostrej papryki
- olej
Wykonanie:
Śledzie moczymy (2-3h), odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórek konserwowy kroimy w kostkę, tak samo czerwoną konserwową paprykę i cebulkę. W szklanej misce układamy warstwowo: paprykę, śledzie, ogórek i cebulkę, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem i posypujemy zielonym koperkiem. Jeśli lubimy smak i zapach czosnku pomożemy dodać go również drobno siekając. Trzymamy w lodówce i zjadamy... kiedy mamy ochotę na słoną przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz