Zawsze się udaje, co jest dla mnie rzeczą ważna, szybko się robi - nie mniej ważne, długo zachowuje świeżość i ... jest przepyszny!
Nie było uroczystości w naszej rodzinie, która odbyłaby się
bez udziału tego pysznego jabłecznika.
Jest on już u nas historią ...
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 kostki roztopionego tłuszczu
- 1 całe jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
- mus jabłkowy (duży słoik)
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt gęste można dodać odrobinę mleka. Wyłożyć na średnią blachę lub średnią tortownicę, na to mus jabłkowy, lub jeśli ktoś woli jabłka. Wierzch posypać kruszonka. Piec ok.50 min w temp.180st.
W jakiej formnie(wymiar) piec ciasto? W jakiej temp. i jak długo?
OdpowiedzUsuńja zazwyczaj korzystam z niezbyt dużej tortownicy, bo lubię trochę wyższe ciasta. Piekę ok 50 min, ale to tez kwestia zależna od piekarnika. W sumie wszystkie ciasta piekę "na oko" do zezłocenia, ponadto sprawdzam patyczkiem czy jest przepieczone.
UsuńPrzepyszna wyszła! Jeszcze dobrze nie ostygła, a już znikała z blaszki ;).
OdpowiedzUsuńZamiast musu użyłam surowych jabłek, pokrojonych w kostkę i trochę przesmażonych z cukrem i cynamonem. Też pasuje :).
OdpowiedzUsuńJasne, że pasuje :-) Oj ... pychota musiał być :-))
Usuń