Szukaj na blogu

poniedziałek, 6 listopada 2017

SEROWY GARNEK Z PULPETAMI Z INDYKA

Pyszne, proste ale pożywne danie. 
Bo pulpety nie muszą być nudne 😉 
Nie potrzebujemy do niego wielu, wyszukanych składników tylko te, które zazwyczaj mamy pod ręką: makaron, mielone mięso, śmietanę, serek topiony. Lubię takie szybkie, jednogarnkowe dania 😊, które można dowolnie modyfikować zmieniając lub dodając składniki np. por, pieczarki czy paprykę.



Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa (u mnie udziec z indyka)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • serek topiony 100 g o dowolnym smaku
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana ukwaszona 18%
  • olej
Dodatkowo:

ugotowany makaron (dowolny)

Wykonanie:

Mięso mielone mieszamy z podsmażoną na oleju cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i kaszą manną. Dokładnie wyrabiamy i formujemy zwilżonymi dłońmi niewielkie pulpeciki. 
W garnku zagotowujemy wodę (jeszcze lepiej jak mamy bulion). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę, trochę soli. Na wrzątek wkładamy pulpety i gotujemy całość na małym ogniu około 30 minut. Następnie pulpety wyjmujemy. Odlewamy szklankę bulionu, dodajemy serek topiony pokrojony na kawałki i gotujemy całość do momentu, aż serek nam się rozpuści i nie będzie w sosie grudek. Na koniec dodajemy do sosu 2-3 łyżki śmietany (wcześniej zahartowanej). Pulpety i pokrojoną marchewkę wrzucamy do sosu, chwilę podgrzewamy całość, a następnie mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem. Uwieńczeniem dania jest posiekana natka pietruszki.





piątek, 3 listopada 2017

OBŁĘDNE MUFFINY Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I KRUSZONKĄ

Puszyste, mięciutkie, pachnące masłem dzięki maślanej kruszonce .... a w środku? Przesmażone na maśle jabłka z odrobiną cynamonu. 
Wyszło pysznie i lekko ❤ 
Dodatkową zaletą tych małych babeczek jest szybkość i łatwość ich przygotowania.
 Poniżej podaję mój standardowy  przepis na muffinki 😊



Składniki: (na ok. 12-15szt)
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka


Dodatkowo: 2 jabłka przesmażone z cukrem na odrobinie masła + szczypta cynamonu lub mus jabłkowy + szczypta cynamonu.

Kruszonka - przepis tutaj

Wykonanie:


W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, a w drugiej mokre: jajka, olej, mleko.  Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi, i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 1/2 wysokości), na to łyżeczkę przesmażonych jabłek. Całość posypujemy obficie kruszonką. Kruszonkę możemy jeszcze uświetnić pokruszonymi płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 25 minut.





piątek, 27 października 2017

DELIKATNA PASTA Z HALIBUTA I JAJEK.

Uwielbiam wszelakie smarowidła do chleba, o czym ... chyba już kiedyś wspominałam 😉. Staram się różnie łączyć składni takiej pasty, aby było smacznie i zdrowo ... no i za każdym razem trochę inaczej 😊 .Tym razem do mojej pasty postanowiłam użyć kawałek pięknego wędzonego halibuta. Ponieważ halibut jest dość tłustą  rybą połączyłam go z ugotowanym i startym na tarce jajkiem oraz niewielką ilością majonezu (możemy użyć jogurtu, ale nie uzyskamy wtedy tak aksamitnego smaku). 
Wyszło pysznie i delikatnie. 
I zdrowo 😊 
Bo halibut to istna kopalnia białka i witamin z grupy B. Niestety wadą jest cena ryby - dość wysoka. 
W każdym razie kupując sobie mały kawałek tej pysznej, zdrowej ryby na pewno nie zbankrutujemy, a zaręczam, że efekt smakowy będzie powalający!



Składniki:
  • kawałek wędzonego halibuta (obranego z ości i skóry)
  • 2-3 ugotowane jajka
  • majonez
  • pieprz
  • sól
  • delikatna musztarda (do smaku)


Wykonanie:



Halibuta i jajka podusić widelcem (jajka można zetrzeć na tarce na małych oczkach). Mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą (ale uważajmy z ilością, bo wędzone ryby są już dostatecznie słone), pieprzem i odrobiną musztardy. Chłodzimy w lodówce.








niedziela, 22 października 2017

KWIATKI Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ. DROŻDŻOWE

Ponieważ baaardzo często piekę drożdżowe bułeczki, które cała moja rodzina uwielbia ❤ staram się czasami zmienić trochę ich formę, aby nie było zbyt monotonnie, a wciąż pysznie. 
Tym razem moje drożdżówki zwinęłam nadając im kształt kwiatków 😊
Puszyste, drożdżowe ciasto + orzechowa nutella w środku + maślana kruszonka = 💕💕💕
Uczta dla podniebienia!





Składniki: 
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej 
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2  szkl. mleka
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • nutella do środka
  • kruszonka z tego przepisu do posypania
  • roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część  rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nie naciętą część nakładamy nutellę. Zwijamy rulon zaczynając od nie naciętej strony z nutellą, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek.


Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około 20-25 minut - do uzyskania złotego koloru. 







poniedziałek, 16 października 2017

FILET Z KURCZAKA Z SOSIE WIELOWARZYWNYM

Lekkie, delikatne i pyszne danie obiadowe. 
Chuda pierś z kurczaka polana aromatycznym sosem z mnóóóstwem warzyw jest przepyszna. Zawsze przygotowuję podwójną porcję mięsa i sosu, abyśmy mieli spokojnie obiad na 2 dni. Jeśli wśród domowników są dzieci, proponuję zblendować warzywa (dzieci zazwyczaj "wygrzebują" ich nadmiar), a przemycimy w ten sposób do obiadu naszych pociech wiele cennych witamin 😉



Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek kalafiora
  • kilka małych pieczarek (u mnie brązowe)
  • 1 średnia cebula
  • klarowane masło
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu)
  • śmietana 18%

Wykonanie:

Pierś myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie trochę soli i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy i kalafiora. Gotujemy całość do miękkości warzyw i mięsa. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz oczyszczone pieczarki . Smażymy chwilę, a następnie przekładamy do gotujących się warzyw z mięsem. Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Ugotowany filet wyjmujemy na talerz i kroimy na plastry, a sos zaciągamy łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie oraz doprawiamy do smaku śmietaną 18%. Gotowym warzywnym sosem polewamy mięso.





czwartek, 12 października 2017

CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

To takie ciasto na jesień. 
Na chłody ... na słoty ... na deszcz za oknem 💕
Proste, szybkie do wykonania, mocno czekoladowe z winnymi gruszkami na wierzchu. Bo przecież czekolada i gruszki to duet idealny! 
Do tego tylko filiżanka kawy i jestem w niebie 😉💚




Składniki: (na totrownicę o średnicy 22cm)
  • 1 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g masła (margaryny)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:
  • 2 gruszki
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:


W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao i gotujemy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Żółtka ubijamy chwilę mikserem, dodajemy wystudzoną masę, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ubijamy do połączenia się składników. Białka - ubijamy na sztywno. Dodajemy do czekoladowego ciasta. Mieszamy całość delikatnie łyżką do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na górze układamy cienkie plastry obranej gruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 45-50 minut - i pieczemy do tzw. suchego patyczka.





poniedziałek, 9 października 2017

LEKKIE SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM BOLOŃSKIM

Od momentu, kiedy kupiłam małe urządzonko w kształcie temperówki do robienia spaghetti z warzyw, kombinuję z nimi na wszelkie sposoby 😉 
Na pierwszy ogień poszła cukinia. 
I muszę powiedzieć, że ... zakochałam się w cukiniowym spaghetti od razu, mimo, że surową cukinię jadłam po raz pierwszy. O walorach cukinii (tych najważniejszych) tylko wspomnę: jest niskokaloryczna, lekkostrawna i odkwasza organizm. Mój warzywny makaron podałam z sosem po bolońsku zrobionym też w wersji z mięsa mieszanego: indyka i karkówki. Całe danie wyszło nie tylko zdrowe i do tego pyszne! Eksplozja smaku! ❤



Składniki:
1 porządnie wyszorowana cukinia (nie obrana), z której zrobiłam spaghetti

Na sos:
  • 600 g mielonego mięsa (u mnie było tym razem  z indyka i karkówki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kilka listków bazylii
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa


Wykonanie:


Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Kiedy cebula uzyska złoty kolor dodajemy mięso mielone. Mieszamy i podsmażamy całość 5-10 minut. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli, pieprzu i papryki. Pomidory w sosie własnym blendujemy wraz z bazylią. Wlewamy do mięsa i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku, ew. dodajemy jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dusimy jeszcze chwilę. 
Na spaghetti układamy sporą porcję gorącego sosu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF