Od momentu, kiedy kupiłam małe urządzonko w kształcie temperówki do robienia spaghetti z warzyw, kombinuję z nimi na wszelkie sposoby 😉
Na pierwszy ogień poszła cukinia.
I muszę powiedzieć, że ... zakochałam się w cukiniowym spaghetti od razu, mimo, że surową cukinię jadłam po raz pierwszy. O walorach cukinii (tych najważniejszych) tylko wspomnę: jest niskokaloryczna, lekkostrawna i odkwasza organizm. Mój warzywny makaron podałam z sosem po bolońsku zrobionym też w wersji z mięsa mieszanego: indyka i karkówki. Całe danie wyszło nie tylko zdrowe i do tego pyszne! Eksplozja smaku! ❤
Składniki:
1 porządnie wyszorowana cukinia (nie obrana), z której zrobiłam spaghetti
Na sos:
- 600 g mielonego mięsa (u mnie było tym razem z indyka i karkówki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- kilka listków bazylii
- 1 puszka pomidorów w sosie własnym
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa
Wykonanie:
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Kiedy cebula uzyska złoty kolor dodajemy mięso mielone. Mieszamy i podsmażamy całość 5-10 minut. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli, pieprzu i papryki. Pomidory w sosie własnym blendujemy wraz z bazylią. Wlewamy do mięsa i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku, ew. dodajemy jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dusimy jeszcze chwilę.
Na spaghetti układamy sporą porcję gorącego sosu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz