Puszyste, mięciutkie, pachnące masłem dzięki maślanej kruszonce .... a w środku? Przesmażone na maśle jabłka z odrobiną cynamonu.
Wyszło pysznie i lekko ❤
Dodatkową zaletą tych małych babeczek jest szybkość i łatwość ich przygotowania.
Poniżej podaję mój standardowy przepis na muffinki 😊
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szkl. cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
Dodatkowo: 2 jabłka przesmażone z cukrem na odrobinie masła + szczypta cynamonu lub mus jabłkowy + szczypta cynamonu.
Kruszonka - przepis tutaj
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, a w drugiej mokre: jajka, olej, mleko. Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi, i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 1/2 wysokości), na to łyżeczkę przesmażonych jabłek. Całość posypujemy obficie kruszonką. Kruszonkę możemy jeszcze uświetnić pokruszonymi płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 25 minut.
Oj, jak ja lubię muffiny!
OdpowiedzUsuńA takie z kruszonka wygladaja baaardzo apetycznie...
:)
O tak, kruszonka jest dla mnie zawsze zwieńczeniem dzieła ;-) Pozdrawiam!
Usuńale kusząco wyglądają
OdpowiedzUsuńMniam, takie muffinki zawsze miło się sprawdzą :p Dziękuje za przepis!
OdpowiedzUsuń