Jeśli szukasz przepisu na naprawdę wilgotną, aromatyczną babkę makową, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości – jesteś we właściwym miejscu. Ta babka to połączenie klasycznego makowego smaku z miękką, delikatną strukturą, która długo pozostaje świeża. Idealna na święta, weekendowe spotkania przy kawie lub wtedy, gdy po prostu masz ochotę na coś wyjątkowego.
Gwarantuję, że smakiem oczaruje wszystkich amatorów makowych wypieków.
Składniki: (u mnie keksówka o wymiarach 28 cm x 11 cm)
- 200 g mielonego maku
- 5 jajek
- 1 i 1/3 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła/margaryny/oleju
- aromat migdałowy
Na polewę:
100 g mlecznej czekolady rozpuszczonej 2 łyżkach gorącej śmietanki 30%
Mak wsypujemy do miseczki. Dodajemy do niego 10 łyżek gorącej wody, mieszamy. Do maku dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy całość łyżką. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony i wystudzony tłuszcz (masło, margarynę lub olej). Chwilę ubijamy, do połączenia tłuszczu z jajkami. Następnie dodajemy suche składniki czyli mąkę wymieszaną z proszkiem i z makiem. Dodajemy także aromat migdałowy i ubijamy całość tylko do połączenia się składników.
Otrzymaną masę wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na 1 godzinę (do tzw. suchego patyczka).
Upieczoną wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Wystudzoną dekorujemy lukrem lub polewą. Mi najbardziej pasuje (i smakuje) polewa z mlecznej czekolady.









Witam tylko cukier waniliowy i nic więcej to starczy?
OdpowiedzUsuńDzień dobry. 3/4 szkl cukru - jest w składnikach podane.
Usuń