Szukaj na blogu

czwartek, 23 pa藕dziernika 2025

PYSZNE MA艢LANE CIASTECZKA. Z DODATKIEM SMALCU

Czasami najprostsze przepisy s膮 najlepsze 馃槏
Te ma艣lane ciasteczka z dodatkiem smalcu to dow贸d, 偶e tradycyjne po艂膮czenia wci膮偶 maj膮 moc! Wystarczy kilka podstawowych sk艂adnik贸w, by w kr贸tkim czasie wyczarowa膰 kruche, aromatyczne ciasteczka, kt贸re smakuj膮 jak z najlepszej cukierni. Smalec nadaje im wyj膮tkowej struktury i sprawia, 偶e d艂ugo zachowuj膮 艣wie偶o艣膰. Szczelnie przechowane (w s艂oiku lub puszce) wytrzymaj膮 nam w pe艂ni smaku nawet 10 dni.



Sk艂adniki: (na ok. 35-40 szt)
  • 3 szklanki m膮ki krupczatki
  • 200 g zimnego mas艂a 82% t艂uszczu
  • 50 g czystego smalcu
  • 2 偶贸艂tka
  • 2 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany 12% lub 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru (je艣li lubimy mocno s艂odkie wypieki, mo偶emy zwi臋kszy膰 ilo艣膰)
  • 2 艂y偶eczki cukru waniliowego
  • dodatkowo kilka 艂y偶eczek powide艂 lub marmolady
Wykonanie:


Z podanych sk艂adnik贸w zagniatamy ciasto. Ja zazwyczaj u偶ywam do tego hak贸w miksera, a na koniec szybko zagniatam r臋cznie. Ciasto wk艂adamy do lod贸wki na ok 1h. Cz臋sto przygotowuj臋 sobie takie kruche ciasto wieczorem, a rano ju偶 tylko wycinam kszta艂ty i piek臋. Po sch艂odzeniu ciasto rozwa艂kowujemy na grubo艣膰 ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kszta艂ty (foremkami, kieliszkiem...). Ja wykrawa艂am ciastka specjaln膮 foremk膮 w kszta艂cie kwiatka. Uk艂adamy je na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Na 艣rodek, przy u偶yciu worka cukierniczego nak艂adamy odrobin臋 powide艂 lub marmolady. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na oko艂o 12-15 minut (tylko do lekkiego zrumienienia brzeg贸w). Po upieczeniu studzimy.







Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF