Są puszyste, pachną czekoladą i mają w sobie coś wyjątkowego – subtelną nutę pomarańczy, która sprawia, że smakują jeszcze bardziej. Czekoladowe oponki z piekarnika to lżejsza, ale równie pyszna alternatywa dla tradycyjnych smażonych pączków. Idealne na słodkie popołudnie z kawą, na spotkanie z bliskimi czy po prostu jako mała przyjemność w środku tygodnia. Upieką się szybko, a ich aromat wypełni cały dom, kusząc już od pierwszej chwili.
👉 Zobacz, jak przygotować te wyjątkowe oponki krok po kroku i przekonaj się, że domowe wypieki mogą być proste i efektowne!
Składniki: na 24 oponki o średnicy 7 cm.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- ¾ szklanki maślanki lub kefiru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- ok 80 ml śmietanki 30%
- aromat pomarańczowy
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.
W jednej misce umieszczamy suche produkty czyli: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej mokre: maślankę, rozpuszczone, letnie masło, roztrzepane jajka i aromat. Zawartość każdej z miski mieszamy, a następnie dodajemy mokre składniki do suchych. Mieszamy rózgą do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia smarujemy przy użyciu pęczelka odrobiną oleju. W każdy otwór nakładamy ciasta do 2/3 wysokości. Najlepiej zrobimy to przy użyciu worka cukierniczego z odciętą końcówką (ale mała łyżeczka też da radę). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 10-12 min do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Wystudzone zamaczamy z jednej strony w czekoladowej polewie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz