Bardzo lubię ten rodzaj sernika. Wykonany w całości ze serków homogenizowanych ma wiele zalet 😀😋 Nie potrzebujemy do niego miksera - jest tak prosty w wykonaniu. Jest bardzo delikatny w smaku, więc od razu powiem, że raczej nie jest dla miłośników ciężkich serników na twarogu.
Nie jest mocno słodki (łasuchom polecam zwiększyć ilość cukru do 1 szklanki), i zawsze się udaje.
Namówiłam Was? 😍 Na blogu jest już kilka przepisów na tego typu serniki, które piekłam z serków waniliowych czy stracciatella.
Składniki: (tortownica 24 cm)
- 1.30 kg serka homogenizowanego czekoladowego
- 2/3 szkl cukru
- 5 jajek
- 3 budynie czekoladowe bez cukru o wadze 40 g każdy
- 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- szkl wydrążonych wiśni lub inne owoce
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy za pomocą rózgi, dokładnie - do połączenia się składników. Uzyskana masa serowa jest raczej rzadka, to jest prawidłowe. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, na wierzch układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i pieczemy 1.5 h. Sernik nie wyrasta mocno, ale też nie opada. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 30 minut.
Całkowicie wystudzony wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz