Szukaj na blogu

sobota, 13 września 2025

EKSPRESOWY SERNIK CZEKOLADOWY Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH. Z WIŚNIAMI

Bardzo lubię ten rodzaj sernika. Wykonany w całości ze serków homogenizowanych ma wiele zalet 😀😋 Nie potrzebujemy do niego miksera - jest tak prosty w wykonaniu. Jest bardzo delikatny w smaku, więc od razu powiem, że raczej nie jest dla miłośników ciężkich serników na twarogu.
Nie jest mocno słodki (łasuchom polecam zwiększyć ilość cukru do 1 szklanki), i zawsze się udaje.
Namówiłam Was? 😍 Na blogu jest już kilka przepisów na tego typu serniki, które piekłam z serków waniliowych czy stracciatella. 



Składniki: (tortownica 24 cm)
  • 1.30 kg serka homogenizowanego czekoladowego
  • 2/3 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru o wadze 40 g każdy
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • szkl wydrążonych wiśni lub inne owoce
Wykonanie:



Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy za pomocą rózgi, dokładnie - do połączenia się składników. Uzyskana masa serowa jest raczej rzadka, to jest prawidłowe. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, na wierzch układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i pieczemy 1.5 h. Sernik  nie wyrasta mocno, ale też nie opada. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 30 minut.
Całkowicie wystudzony wkładamy do lodówki na kilka godzin.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF