Składniki: na ok 14 szt
- 2.5 szkl mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szkl mleka
- 1 op. suchych drożdży (7g-8g)
- 2 jajka
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- 1 duże jabłko
- olej - do smażenia
- cukier, cukier puder, konfitura, dżem - do wykończenia racuchów
Do ciepłego mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i suche drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka, sól, skórkę z cytryny i mąkę. Mieszamy ciasto dokładnie. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Ciasto na suchych drożdżach nie urośnie nam w tym czasie znacznie, ale drożdże się uaktywnią i zaczną pracować. Po tym czasie do ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy 2 cm oleju do temp. ok 175 st. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy na średnim ogniu z obu stron na lekko brązowy kolor.
Cudne racuszki! Mogłabym jeść co dzień 😉
OdpowiedzUsuńDziękuję 😍👍 Ja też je uwielbiam!
Usuń