Szukaj na blogu

czwartek, 20 marca 2025

PUSZYSTE RACUCHY Z JABŁKAMI. NA SUCHYCH DROŻDŻACH




Składniki: na ok 14 szt 
  • 2.5 szkl mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szkl mleka
  • 1 op. suchych drożdży (7g-8g)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 duże jabłko  
  • olej - do smażenia
  • cukier, cukier puder, konfitura, dżem - do wykończenia racuchów

Wykonanie:


Do ciepłego mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i suche drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka, sól, skórkę z cytryny i mąkę. Mieszamy ciasto dokładnie. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Ciasto na suchych drożdżach nie urośnie nam w tym czasie znacznie, ale drożdże się uaktywnią i zaczną pracować. Po tym czasie do ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy 2 cm oleju do temp. ok 175 st. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy na średnim ogniu z obu stron na lekko brązowy kolor. 






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF