Prosty, lekki, o delikatnej konsystencji i fajnym wyglądzie.
Nie jest mocno słodki, co (dla mnie) jest dodatkową zaletą.
Możemy użyć oczywiście galaretek o innym smaku i kolorze - tak jak lubimy.
Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)
- 1kg twarogu mielonego
- 200 ml śmietany 30%
- 60 g cukru pudru
- 2 galaretki przezroczyste
- 2 galaretki malinowe (lub inne czerwone)
Wykonanie:
Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i śmietaną 30%. Masę serową podziel na dwie części. Przygotuj galaretki. 2 przezroczyste zalej 250 ml gorącej wody, i tak samo 2 malinowe 250 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. Kiedy są zimne dodaj je do każdej miseczki z masą serową. Wymieszaj dobrze za pomocą rózgi, do połączenia się składników. Ja dodatkowo do masy serowej z czerwoną galaretką dodałam kilka kropli spożyczego, różowego barwnika, dla uzysania intensywniejszego koloru. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Do formy wlewaj na środek naprzemiennie po 2 łyżki masy różowej, i na to 2 łyżki masy białej, aż do wyczerpania. Gotowy sernik odstaw do lodówki do stężenia. Możesz zostawić go tylko w takiej formie, a możesz podobnie jak ja na górę wyłożyć dowolne owoce i zalać je galaretką.
Robiłam kiedyś podobny, ale warstwy były mniej wyraźne. U Ciebie Helenko wygląda pięknie. Aż żal kroić,a z drugiej strony trudno się powstrzymać 😉 pysznie i niezbyt ciężko czyli deser taki jak lubię. Serdecznie pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńJa tez lubię lekkie słodkości, dlatego tak bardzo mało u mnie przepisów na ciężkie kremy czy ciasta przekładane 5 x jakąś masą 😂 😉 Warstwy bardzo widoczne za sprawą barwnika spożywczego, którego użyłam do części różowej. Bez niego oczywiście jest tak samo smacznie, ale warstwy są blade i mało widoczne. Miłego dzionka! 😍
UsuńHelenko, jak Tobie pięknie wychodzą te warstwy! I te zdjęcia, tak gustownie zaaranżowane, tyle ślicznej zastawy - radość dla oczu...
OdpowiedzUsuńA bo ja tak lubię sobie ustawiać, przestawiać, zmieniać filiżanki ... To taka moja zabawa i odskocznia od codziennego stresu 😉 Dziękuję!
Usuń