Dziś zapraszam na drobiową wersję słynnego strogonowa, który w oryginale oczywiście przygotowyjemy z polędwicy wołowej. Mięso drobiowe (u mnie filet z indyka) to fajny zamiennik wołowiny. Potrawa wyszła równie smaczna, a jest zdecydowanie szybsza w wykonaniu, no i zdecydowanie tańsza.
Taki drobiowy gulasz najlepiej smakuje mi z kaszą albo świeżym pieczywem.
Składniki:
200 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
2-3 ogórki kiszone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
1 cebula złota
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
1 cebula złota
1 cebula czerwona
słodka papryka
ostra papryka
sproszkowany czosnek
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
słodka papryka
ostra papryka
sproszkowany czosnek
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
bulion drobiowy lub woda
- Filet z indyka kroimy w paski. Posypujemy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 h. Po tym czasie podsmażamy mięso na oleju, i przekładamy do garnka. Na oleju po smażeniu mięsa, podsmażamy pokrojoną cebulę, pieczarki, i papryki. Całość przekładamy do garnka z mięsem. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, podlewamy bulionem lub wodą, i dusimy całość do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone ogórki kiszone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i lekko zaciągamy potrawę mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Zagotowujemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem, makaronem albo ziemniakami - jak lubimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz