Szukaj na blogu

czwartek, 22 sierpnia 2024

ROLADA GOŁĄBKOWA Z PIEKARNIKA

Klasyczne gołąbki to trochę nasze dobro narodowe 😍😋 Nic ich nie zastąpi. Ale nie chciałam robić ich po raz kolejny, w niedługim odstępie czasu, i pomyślałam o małej modyfikacji 😀 Bo rolada gołąbkowa jest identyczna w smaku jak popularne gołąbki, tylko formę ma trochę inną. No i chyba odrobinę mniej pracy przy niej, niż przy zawijaniu tradycyjnych gołąbków.

Składniki na roladę: 

  • 1 mała kapusta włoska
  • 800 g mielonego mięsa 
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • bulion warzywny/ew. woda
  • zielenina 
  • olej do podsmażenia cebuli 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Wykonanie: 

Liście kapusty oddzielić. Włożyć do gorącego bulionu i blanszować 3 minuty. Następnie wyjąć je, osuszyć, wyciąć ewentualne zgrubienia. Rozłożyć tak, aby liście nachodziły na siebie tworząc prostokąt. 
Cebulę drobno pokroić. Przesmażyć wraz z czosnkiem na odrobinie oleju. Wystudzić.  Dodać do mielonego mięsa. Następnie dodać przyprawy, ugotowany ryż, jajko, bułkę tartą oraz posiekaną zieleninę (u mnie natka). Dokładnie wyrobić. Wyrobioną masę rozłożyć na liściach kapusty. Zwinąć jak roladę wzdłuż szerszego brzegu. Gdyby liście nie chciały się trzymać (zależy to od ich wielkości) można związać sznurkiem. 



Foremkę posmarować masłem. Zwiniętą roladę przełożyć do foremki. Dorzucić  liście laurowe i ziele angielskie. Podlać bulionem lub wodą od parzenia liści kapusty. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 1h.
Po upieczeniu rolady powstały bulion zlać do garnka i przygotować sos. 
 
Sos pomidorowy:
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka 
  • koperek lub natka
  • 1 łyżka mąki 
  • ew. śmietana 18%
  • posiekana zielenina

Do bulionu o duszenia rolady dodać przyprawy, passatę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Jeśli sos jest bardzo rzadki zagęścić go niewielką ilością mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Doprawić do smaku śmietaną. Dodać posypaną zielenię. Przygotowaną wcześniej roladę polać pomidorowym sosem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF